Σύνοψη Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου

Η Mazars απομονώνει και σας παρουσιάζει συνοπτικά τα σημαντικότερα εργασιακά μέτρα που λήφθηκαν από τη Κυβέρνηση για τη στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από την εμφάνιση του κορωνοϊού COVID-19.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 11 Μαρτίου 2020

1. Μέτρα ως προς την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας (άρθρο 4. παρ. 1)

Για το διάστημα από 11.03.2020 έως και 10.04.2020 αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ τα κάτωθι έντυπα:

  • Ε4_Συμπληρωματικός Ωραρίου
  • Ε8_Αναγγελία Υπερεργασίας ή Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης
  • Ε12_e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ

Η καταχώρηση κάθε αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα υποβληθεί με δήλωση ωραρίου, συγκεντρωτικά και απογραφικά, στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας με ειδικό έντυπο.

2. Εξ αποστάσεως εργασία με απόφαση του εργοδότη (άρθρο 4. παρ. 2)

Με απόφαση του ο εργοδότης μπορεί να καθορίζει σύστημα εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να συνεχίζει να παρέχει την εργασία του χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του στο χώρο εργασίας.

Η πιο γνωστή μορφή εξ’ αποστάσεως εργασία είναι η Τηλεργασία. 

3. Χρήση Άδειας Ειδικού Σκοπού (άρθρο 4. παρ. 3)

Η χρήση άδειας ειδικού σκοπού είναι μέτρο διευκόλυνσης των εργαζόμενων γονέων για την φροντίδα των παιδιών τους για όλη τη διάρκεια που οι μονάδες / δομές (όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 4. παρ. 3 της παρούσας Π.Ν.Π.) παραμένουν κλειστές για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του COVID – 19.  Χορηγείται εντός του διαστήματος από 11.03.2020 έως και 10.04.2020, και για όσο διαρκεί η εφαρμογή των έκτακτων και προσωρινών μέτρων, και μόνο σε περιπτώσεις εργοδοτών που δεν αναστέλλουν τη λειτουργία τους υποχρεωτικά βάσει Κυβερνητικής Απόφασης.

Η διάρκεια της είναι κατ’ ελάχιστον 3 ημέρων στις οποίες προστίθεται υποχρεωτικά και 1 ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας.  Επομένως για κάθε 4 ημέρες (3 ημέρες άδεια ειδικού σκοπού + 1 ημέρα κανονική άδεια) οι 3 θα αμείβονται από τον εργοδότη και η μία από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 14 Μαρτίου 2020

1. Θέσπιση μηχανισμού στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών (άρθρο 13. παρ. 1,2,3 & 5)

Εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί μπορούν να επωφεληθούν από μέτρα οικονομικής στήριξης όπως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης.  Οι εργαζόμενοι με ατομική υπεύθυνη δήλωση τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δηλώσουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στον μηχανισμό στήριξης. 

Εξαιρούνται οι εργαζόμενου που:

α) εργάζονται εξ αποστάσεως,

β) διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,

γ) εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και

δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με την υπ’ αριθμό 12997/231/2020 απόφαση του Υπουργείου διευκρινίζονται οι διαδικασίες υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των ως άνω εργαζομένων για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Με την υπ’ αριθμό 13031/Δ1.4551 απόφαση του Υπουργείου διευκρινίζονται οι διαδικασίες υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των εργοδοτών των οποίων η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 20 Μαρτίου 2020

1. Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας (άρθρο 9. παρ. 1)

Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα, με απόφασή του, και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες  να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

2. Μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου (άρθρο 10 παρ. 1 και παρ.2)

Ο εργοδότης του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά ή τελεί υπό απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του με βάση τις κείμενες κανονιστικές πράξεις, δύναται να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου, κατόπιν σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας.

Οι επιχειρήσεις του ομίλου που θα προχωρήσουν με τη συγκεκριμένη διαδικασία υποχρεούνται να διατηρήσουν, συνολικά, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν πριν από τη μεταφορά.

3. Ακυρότητα καταγγελιών συμβάσεων εργασίας (άρθρο 11. Παρ.1)

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος ορίζεται η 18η Μαρτίου 2020.

4. Αναστολή Συμβάσεων εργασίας (άρθρο 11. Παρ.2Α)

Εργοδότες – επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα των οποίων ο κύριος ΚΑΔ συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πληττόμενων κλάδων του Υπουργείου Οικονομικών  έχουν τη δυνατότητα να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται. Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι ένα (1) μήνα από την 20η Μαρτίου 2020 με δυνατότητα παράτασης ύστερα από κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης απαγορεύεται να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.  Επιπρόσθετα απαραίτητη προϋπόθεση, μετά τη λήξη του χρόνου αναστολής των συμβάσεων, είναι  η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

5. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού (άρθρο 11. Παρ.2Β)

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του μέτρου που αφορά της πλειττόμενες επιχειρήσεις βάσει κύριου ΚΑΔ είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.  

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, είναι επίσης οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους. 

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.  Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Με την υπ’ αριθμό 12997/231/2020 απόφαση του Υπουργείου διευκρινίζονται οι διαδικασίες υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των ως άνω εργαζομένων για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

ΑΠΟΦΑΣΗ 13031/Δ1.4551

Οι επιχειρήσεις εργοδότες των οποίων:

A) η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

i) την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,

ii) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,

iii) τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

iv) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητα τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Β) που βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

i) την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,

ii) τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

iii) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητα τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αρχεία

ΠΝΠ_​11.03.2020
ΠΝΠ_​14.03.2020
ΠΝΠ_​20.03.2020
Απόφαση 12997_​231_​2020
Απόφαση 13031_​Δ1.4551