Επιστρεπτέα Προκαταβολή σε Επιχειρήσεις | COVID-19 NEWSFLASH - 8 Απριλίου

Επιστρεπτέα Προκαταβολή σε Επιχειρήσεις

1. Γενικά σχόλια της ρύθμισης

Αποτελεί μία παροχή χρηματικής προκαταβολής που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και ανέρχεται στο ύψος του 1 δισ. Ευρώ, και με ανώτατο όριο 500.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που την δικαιούται. Θα παρασχεθεί στις επιχειρήσεις εντός του Απριλίου μέσω του συστήματος πληροφοριών “Taxisnet” ως αφορολόγητο και ακατάσχετο ποσό που δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί, αλλά θα πρέπει να επιστραφεί μέσα στο χρονικό πλαίσιο πέντε (5) ετών.

2. Δικαιούχοι Εταιρείες

Δικαιούχος της προκαταβολής είναι κάθε ιδιωτική επιχείρηση οποιασδήποτε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως οικονομικού κλάδου με την προϋπόθεση ότι χαρακτηρίζεται ως μικρή ή μεσαία επιχείρηση, δηλαδή απασχολεί τουλάχιστον 1 έως και 500 εργαζόμενους. Σκοπός του μέτρου είναι να μπορέσουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την εκδήλωση και την έξαρση του κoρωνοϊού COVID-19, να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στα ζητήματα προσβασιμότητας σε πιστώσεις. Προκειμένου να λάβουν την εν λόγω προκαταβολή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Ειδικότερα:

  1. επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες (ή έχουν χαρακτηριστεί ως «προβληματικές») κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 651/2014 ή δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια ως αποτέλεσμα της εμφάνισης και εξάπλωσης του κορωνοϊού, COVID-19. Προϋπόθεση αποτελεί να μην έχουν λάβει προγενέστερα κρατική οικονομική ενίσχυση η οποία κηρύχθηκε ασυμβίβαστη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  2. επιχειρήσεις που πληρούν τους όρους του κανονισμού αριθ. 1407/2013, εφόσον δεν έχουν εξαντλήσει το κατώτατο όριο που καθορίζεται στον κανονισμό για την τριετή περίοδο 2018-2020.
  3. επιχειρήσεις που δεν έμειναν αδρανείς από τον Απρίλιο του 2019, όπως αποδεικνύεται από στοιχεία που τηρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων ή με την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ 'όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποτελεί προϋπόθεση η υπαγωγή της επιχείρησης σε κάποιον από τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περιλαμβάνονται στις εκάστοτε εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και τη χορήγηση κάθε είδους ενισχύσεων προς πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω του κορωνοϊού COVID-19.

Η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασής τους σε σύγκριση με την προγενέστερη. Η αποτύπωση θα προκύπτει μέσω ενός – τυποποιημένου – μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΛΚ και ΑΑΔΕ), με βάση φορολογικά δεδομένα και λοιπούς σχετικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς δείκτες.

3. Επιστροφή της προκαταβολής στο Ελληνικό Δημόσιο

Η προκαταβολή θα επιστραφεί μέσα στο χρονικό πλαίσιο των πέντε (5) ετών ολικά ή εν μέρει. Κριτήριο για την επιστροφή, θα αποτελεί η βιωσιμότητα κάθε επιχείρησης. Σημειώνεται ότι για το πρώτο έτος δεν θα υπάρχει η υποχρέωση επιστροφής με την μορφή καταβολής δόσεως (περίοδος χάριτος). Για τα επόμενα τέσσερα (4) έτη η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί σε ίσες μηνιαίες δόσεις και θα επιβαρύνεται με ένα  εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

4. Διαδικασία-Ηλεκτρονική Πλατφόρμα myBysinessSupport & Προθεσμία

Για την εφαρμογή του μέτρου τέθηκε σε λειτουργία από το Υπουργείο Οικονομικών η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBysinessSupport» που συνδέεται ηλεκτρονικά με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) κάθε επιχείρησης για τον οποίο η ΑΑΔΕ διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία από το φορολογικό Μητρώο. Η πλατφόρμα προσφέρεται ως εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ και η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά ορισμένα στοιχεία που ορίζει η Υπουργική Απόφαση, υπ’ αριθμόν Α.1076 / 2020. Η συμπλήρωση των στοιχείων θα πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ 3 και 10 Απριλίου. Για τους μήνες Απρίλιο έως Δεκέμβριο του 2020, της κατηγορίας των βιβλίων που διατηρούνται, πρέπει να συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών του ΦΠΑ ή το ακαθάριστο εισόδημά τους για κάθε μήνα μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα. Οι πληροφορίες αυτές θα επαληθεύονται από τις αντίστοιχες δηλώσεις ΦΠΑ και Αποτελεσμάτων κατά την υποβολή τους.

Αρχείο

COVID-19 TAX NEWSFLASH 8.4